De B in de hoofdrol

"Hoera, de zomer komt eraan!" of "Help, de zomer komt eraan!"

De een denkt bij de zomer "heerlijk, Buiten, Blote Benen, Bikini, Bruin worden, BBQ; de ander denkt Brrr, Blubber Buik-Billen en Borsten, Broeierig, Binnen…"

Tijd om "op dieet" te gaan? Te laat! Sowieso geen goed idee! Koop voor deze zomer maar een mooi Badpak en focus eerst eens op Basis en Balans.

In dit stukje wil ik u uitdagen om uw eigen eetpatroon eens onder de loep te nemen, en vooral de hoeveelheid groente en fruit die wij dagelijks eten. Het nieuwe advies van de Voedingsraad, het Voedingscentrum en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, is een dagelijkse consumptie van 250 gram groente en 2 porties fruit. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling blijkt dat slechts 8 % van de volwassenen die aanbeveling haalt. Ik hoop dat we dit in Kloosterveen beter kunnen!

Het belang van een ruime hoeveelheid groente en fruit is inmiddels duidelijk bewezen en maakt onderdeel uit van een gezonde leefstijl. Niet alleen meer bij de warme maaltijd je portie groente, maar ook bij de lunch of zelfs bij het ontbijt. Als het lukt om dagelijks groentes in de hoofdrol te hebben, is daarmee een groot deel van de Basis kloppend en lukt het hopelijk om beter Balans te houden en kunt u volgend jaar in de Bikini?

Dus niet meer Bier en Bradwurst bij de BBQ, maar Bloemkool, Broccoli, Bramen en Bessen…

Om de groente niet te missen bij de zomerse BBQ vindt u hieronder een recept van Bloemkoolrijstsalade.

Ingrediënten

Kleine bloemkool, in roosjes verdelen en malen in de keukenmachine of raspen tot "rijstkorrels" (ook kant- en klaar te koop in de supermarkt)

1 teentje knoflook, 1 rode ui, ½ komkommer, 1 rode paprika, klein blikje mais, ½ bakje cherry- of snoeptomaatjes, verse munt en/of koriander, potje of bakje feta (op olie), 50 gram gehakte cashewnoten, citroen, olijfolie.

Snijd de ui, paprika, komkommer in kleine blokjes en halveer de tomaatjes. Hak de munt en of koriander en pers de citroen uit.

Bak in een scheutje olijfolie de ui zachtjes en voeg de uitgeperste knoflook toe en bak de bloemkoolrijst mee. 2-3 minuten. Maak op smaak met een beetje zout en peper. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Voeg de (afgekoelde) bloemkoolrijst toe aan de andere groenten, het blikje mais en de feta en meng alles voorzichtig door elkaar. Meng de citroensap en de olijfolie (of wat olie uit het potje feta) door elkaar en roer dit door de salade. Laat alle smaken goed intrekken door de salade bv ’s morgens al te maken. Voor het opdienen bestrooien met de kruiden en de noten.

Denk ook aan bv. olijven, pijnboompitten, of bv. gerookte kipfilet (ipv de feta), u kunt het ook als salade bij de lunch eten.

Eet smakelijk!

Ik wens u een zomer Boordevol Belevenissen, Boeiende Bezigheden, "Buitenspeelweer" Bikini’s, Badpakken, en Bloemkool! (of Broccoli, daar kan het ook mee!) Stijn van der Graaf, Diëtistenpraktijk Drenthe.

Voor meer recepten/ideeën, zie:

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.