Thee

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wat feitjes over thee

Waarom is groene of zwarte thee drinken gezonder dan kruidenthee zoals rooibosthee?

Groene thee en zwarte thee, zoals Earl Grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Met 3 koppen thee per dag heb je al gezondheidsvoordeel.

Groene en zwarte thee zijn verkrijgbaar in smaken als citroen, bosvruchten, Earl Grey, Ceylon, Engelse melange et cetera. Deze soorten thee zijn afkomstig van de ‘theeplant’ Camellia sinensis. Op de verpakking kun je lezen of er echt thee inzit. Ook witte thee en Oolong thee zijn afkomstig van de theeplant. Het is aannemelijk dat ze dezelfde gezondheidseffecten bieden, maar dit is niet onderzocht.

Kruidenthee is geen echte thee

Kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee, is geen echte thee. Deze soorten thee zijn niet afkomstig van de theeplant. Het zijn aftreksels van planten of vruchten, of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout, kaneel of kamille. Kruidenthee telt daarom niet mee met de 3 koppen thee die gezondheidsvoordelen opleveren. Drink gerust een kop rooibosthee, kamillethee of brandnetelthee als je dit lekker vindt. Of bijvoorbeeld (verse) muntthee of gemberthee. Het helpt om voldoende vocht binnen te krijgen en bevat geen calorieën. Dat geldt natuurlijk alleen als je er geen suiker indoet.

groene of zwarte thee is gezonder dan rooibosthee

Sommige kruidentheeën, zoals zoethoutthee en sterrenmix, kunnen de bloeddruk verhogen. Af en toe een kopje van deze thee kan geen kwaad. Maar drink het niet te veel en niet te vaak. In venkel-en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen (aromastoffen), dus drink dit ook niet te veel.

Wissel thee af met koffie, water en melk

Het is sowieso slim om thee af te wisselen met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk. In (kruiden)thee kunnen namelijk plantengifstoffen zitten die vaak afkomstig zijn van het onkruid dat per ongeluk wordt mee-geoogst. Als je gevarieerd drinkt, is de kans heel klein dat je grote hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.

Vermijd afslankthee

Het is niet aan te raden onbekende theesoorten zoals afslankthee te kopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Het is vaak onbekend wat er precies inzit en wat mogelijke bijwerkingen zijn. Onlangs is er nog een vrouw overleden aan acuut hartfalen door het drinken van afslankthee. In deze afslankthee zaten stoffen die ook in medicijnen zitten en die kunnen levensgevaarlijk zijn. Ook thee van onkruid, zoals smeerwortel of klein hoefblad, kun je beter niet kopen. Deze soorten onkruid zitten van nature vol gifstoffen.

- Diëtistenpraktijk Drenthe

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.