Vakantie ... chillen ... maar ook bewegen?!

De zomervakantie staat weer voor de deur. Dat betekent voor veel mensen chill-modus aan, geen tijdsdruk en lekker genieten. Iedereen viert zijn of haar vakantie anders. De één vindt het heerlijk om de hele dag een boek te lezen terwijl de ander meer een ondernemend type is. Maar er zijn ook mensen die de chill-modus afwisselen met activiteiten en bewegen. Maar één ding is duidelijk, de dagelijkse routine is anders. Ben je normaal gesproken heel actief dan is de kans groot dat je een relaxte en minder actieve vakantie wil vieren. Maar misschien heb je in je dagelijkse doen en laten genoeg aan school en werk, dan wil je er juist in de vakantie lekker op uit en van alles ondernemen.

Tijdens de vakanties liggen de meeste sporten stil i.v.m. zomerstop. De kinderen hebben geen schoolgym meer en hoeven niet meer naar school te fietsen en u wellicht niet meer naar uw werk. Omdat deze routine ineens veranderd en anders is dan normaal kan het zijn dat je lichaam gaat protesteren. Dit kan zijn in de vorm van conditieverlies, spierkrachtafname of pijn. Mogelijk kan dat een aanleiding zijn tot het oplopen van blessures. Kinderen groeien in de zomervakantie vaak net even sneller dan anders en ook dit kan (groei)pijn veroorzaken. En dan start in september het sporten en de dagelijkse routines vaak weer. Maar pfffff die eerste weken zijn soms best wel lastig en pittig. Hoe kan je dit voorkomen?!

Nou eigenlijk is het niet eens zo heel moeilijk. Probeer minimaal 3x per week te bewegen en activiteiten goed af te wisselen met relaxen. Hou dit voor jezelf bij zodat je een beetje overzicht over je ritme krijgt. Het liefst om de dag iets actiefs doen i.p.v. begin van de week niks en aan het einde van de week alles.
Voor de kinderen die meestal veel langer vakantie hebben dan de meeste volwassenen kan het verstandig zijn om tegen het einde van de vakantie (bijvoorbeeld de laatste 2 weken) het sporten weer een beetje op te pakken. Dit kan middels oefeningen of gewoon lekker fietsen, wandelen, zwemmen, klimmen en klauteren. Zo zijn ze ook beter voorbereid op het volgende sportseizoen en wordt de belasting in september beter opgebouwd.

Tip: Hou de lengtegroei van uw zoon of dochter tijdens de schoolvakanties in de gaten; Meet uw zoon of dochter het eerste weekend van de schoolvakantie (zonder schoenen) en doe dit het laatste weekend van de schoolvakantie weer (uiteraard ook zonder schoenen). Zit er een behoorlijk verschil tussen? Dan kan het rustig aan opbouwen van het sporten noodzakelijk zijn om blessures te voorkomen.

Wij wensen u en jou een hele fijne, ontspannen en sportieve vakantie toe!

Voor vragen en/of meer informatie kunt u ook contact met ons opnemen.
SKS Fysiotherapie - 0592-343910

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.