Vakantie en zonnebrand

Hoera, het is vakantie! Of u nu op reis gaat of thuis blijft, voor de meeste mensen betekent dit dat ze meer buiten zijn en waarschijnlijk meer in de zon. Geniet daarvan maar wees verstandig en bescherm uzelf en uw kinderen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Tips

  • Geniet van de zon, maar voorkom verbranding
  • Laat uw huid voorzichtig wennen aan de zon
  • Bescherm uw huid met zonnebrandcrème of bedekkende kleding
  • Bescherm uw ogen met een goede zonnebril
  • Zoek tussen 11.00 en 15.00 uur liever de schaduw op

Zonnebrandcrème en DEET

Zonnebrandcrème en een anti-muggenmiddel met DEET gaan niet goed samen. Hoe kunt u deze combinatie het beste aanbrengen? Breng eerst de zonnebrandcrème aan en wacht ongeveer twintig minuten. Hierna is het zonneproduct in uw huid getrokken en kunt u het anti-muggenmiddel aanbrengen. Wacht dan nog tien minuten voordat u de zon in gaat. Houd er rekening mee dat de DEET de SPF van uw zonnebrandcrème verlaagt. Kies daarom liever een zonneproduct met een hogere SPF dan normaal.

De schadelijke effecten van de zon

Behalve licht en warmte zendt de zon ook ultraviolette (UV) straling uit. Deze straling kan de huid beschadigen. Er zijn twee soorten UV-straling die ons bereiken: UVA en UVB. UVA veroorzaakt versnelde huidveroudering (rimpels), zonneallergie en op den duur mogelijk huidkanker. UVB verbrandt de huid en is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en huidkanker.

Zonnebrandcrème

Het beste is een zonnebrandcrème te kiezen dat bescherming biedt tegen UVB én UVA-straling. Er staan dan twee getallen op de verpakking. Zonnebrandcrème is er op waterbasis en op oliebasis. Een middel op oliebasis is vooral geschikt voor de wintersport, omdat zo’n middel niet op de huid kan bevriezen. Gebruik als volwassene minstens SPF 15. Voor kinderen wordt minstens SPF 30 aangeraden. Breng het middel 30 minuten voordat u de zon in gaat aan op de huid. Baby’s kunt u het beste helemaal uit de directe zon houden.

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.