Vitamine D

Het is afhankelijk van uw leeftijd, huidskleur en de blootstelling aan de zon of er extra vitamine D wordt geadviseerd. Heeft u extra vitamine D nodig? En hoeveel dan? U leest het hier.

Vitamine D

Vitamine D is een bijzondere vitamine omdat ons lichaam het zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. Ook bepaalde voedingsmiddelen, zoals vette vis, bevatten vitamine D. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Voldoende vitamine D is belangrijk voor een goede (bot)groei als kind, het behoud van sterke botten en tanden als volwassene en het behoud van spierkracht.

Celregulatie

Ook speelt vitamine D een rol bij de celdeling en celregulatie, onder andere in ons immuunsysteem. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen vitamine D en het risico op bepaalde aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker. Of extra vitamine D deze aandoeningen voorkomt is echter nog niet duidelijk.

Heb ik extra vitamine D nodig?

Vrouwen met een lichte huid tussen de 4 en 50 jaar en mannen met een lichte huid tussen de 4 en 70 jaar, die voldoende buiten komen en gezond eten krijgen genoeg vitamine D binnen. Met voldoende buiten wordt bedoeld dat er voldoende blootstelling aan zonlicht is om zelf vitamine D aan te maken.
Wanneer u per dag een kwartier tot een half uur buiten bent tussen 11.00 en 15.00 uur met onbedekte handen en hoofd is dit het geval. In alle andere situaties wordt er extra vitamine D in de vorm van een supplement geadviseerd. In onderstaande tabel kunt u aflezen hoeveel dit is.

TIP: Ga dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur buiten een kwartier wandelen met onbedekte hand

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.