Wintersport

Het thema van deze nieuwsbrief is ‘herfst’ maar bij de herfst denken wij ook al aan het wintersportseizoen. Wat wij als fysiotherapeuten namelijk vaak zien ná de wintersport zijn de gevolgen van de vakantie. Ieder jaar raakt 1 op de 17 wintersporters geblesseerd, wat grofweg neerkomt op 1,5 miljoen gevallen.
Vallen tijdens het afdalen en bochten maken, een sprong, een botsing met iemand anders op de piste of een onverwacht object. Dat zijn volgens een onderzoek van TNO oorzaken van letsel tijdens de wintersport.

De meest voorkomende blessures zijn:

  1. Knie
  2. Been/scheenbeen
  3. Schouder
  4. Pols, arm
  5. Kuit

Skiën en snowboarden is een zware belasting voor het lichaam. Je bent opeens de hele dag buiten en sport zo’n 4 tot 6 uur achter elkaar, misschien wel meer. Bovendien gebruik je spieren die je normaal niet gebruikt.
Gelukkig kun je het overgrote deel van de blessures voorkomen door je spieren goed voor te bereiden op het skiën en snowboarden.

Naast een goede voorbereiding (fysiek fit worden voor de wintersport) kun je ook tijdens de wintersport zorgen dat je dat kans op blessures verkleind. Zie hieronder een aantal tips:

  • Zorg voor een goede warming-up: goede warming-up stimuleert de bloedsomloop, hierdoor zijn je spieren beter doorbloed en ook minder kwetsbaar. Daarmee gaat ook je hartslag omhoog en raakt je lichaam gewend aan de bewegingen die je straks gaat maken. Een eindje lopen met je ski’s naar de lift is dus eigenlijk nog helemaal niet zo gek.
  • Begin rustig: geef je lichaam even de tijd om aan de inspanning die je tijden niet hebt gedaan weer te wennen en om je lichaam en spieren goed warm te maken.
  • Eet genoeg en rust tijdig: wanneer er vermoeidheid aanwezig is, is er minder controle over de spieren en eerder kans op een blessure.
  • Zorg dat het materiaal op orde is: stel je bindingen goed af, draag juiste skischoenen met een goede pasvorm.

Voor een goede voorbereiding wordt er bij SKS Fysiotherapie een 6-weekse training gegeven: “Fit op wintersport”. De 6-weekse training voor de eerste groep zal begin november van start gaan en de tweede groep start in de tweede week van januari. De training is vooral gericht op: conditie, core oefeningen, stabiliteitsoefeningen, krachtsoefeningen, ski-specifieke oefeningen en lenigheidsoefeningen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kosten voor de 6-weekse training zullen 60 euro zijn, locatie: Transportweg 8 op vrijdag van 16:00-17:00 uur. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.