Dag van de Mentale Gezondheid

Vandaag is het de dag van de mentale gezondheid. Nynke van der Wal (POH-GGZ en docent bij de Hanzehogeschool) schreef voor jullie een aantal tips om de donkere periode door te komen.

Wat we kunnen leren van de herfst: 4 selfcare tips

Wat gaat het jaar snel! Met alle regen, herfstkleuren in de natuur, en de zakken pepernoten in de winkel, voelt de zomerperiode als lang geleden. Het is langer donker dan licht, en de dagen worden snel korter. We kruipen weer massaal met een dekentje op de bank, kaarsjes aan en met een mok hete thee voor onze neus. Gevoelsmatig vindt de donkerste periode tussen eind september en eind december plaats. De meningen over deze donkere periode zijn verdeeld, sommigen vinden het prachtig, anderen balen ervan. Voor beide is wat te zeggen. In dit artikel vier tips om het licht van de zomer vast te houden.

Laat los wat niet meer belangrijk is

Eén van de grootste kenmerken van de herfst is dat het een kleurrijk jaargetijde is, waarin de natuur snel verandert. De bladeren aan de bomen veranderen van groen, naar geel, naar rood, om er uiteindelijk vanaf te vallen. En dat is precies waar het om gaat in de herfst: loslaten.
De herfst kan ons helpen om los te laten wat niet meer belangrijk is. En dan heb ik het niet alleen over loslaten van spullen, van mensen of van situaties. Maar ook over het loslaten van (negatieve) gedachten. In de psychologie noemen wij dit cognitieve defusie. Wat letterlijk betekent: het niet samensmelten met je gedachten. Er zijn verschillende technieken die je jezelf kan aanleren om je gedachten meer van een afstand te bekijken.

Een voorbeeld van een cognitieve defusie techniek is: je elke keer goed realiseren dat het slechts een gedachte is. Dus in plaats van te denken ‘ik heb geen energie’ je realiseren dat ‘ik heb de gedachte dat ik geen energie heb’. Zo creëer je meer afstand tussen jezelf en de gedachte, waarbij gedachten niet meer zijn dan klanken of woorden en je ze niet automatisch hoeft te geloven of ernaar hoeft te luisteren.

Een andere veel gebruikte cognitieve defusie techniek is het snel achter elkaar hardop herhalen van de (negatieve) gedachte. Probeer de gedachte om te vormen naar één woord. Zeg dit woord zo’n 30 seconden hardop en je zult merken dat de letterlijke betekenis van het woord gaat veranderen. De negatieve emoties die horen bij deze gedachte nemen af, evenals de geloofwaardigheid van die gedachte.

Schrijf op waar je blij van wordt

De herfst staat eveneens bekend om zijn oogsttijd. Overal vinden we gerechten met walnoten en peren, en ook de Goudrenetten zijn weer massaal in de supermarkt te vinden. De granen en zaden worden in deze periode van het jaar binnengehaald, omdat ze na een jaar lang groeien tot rijping zijn gekomen. En zo is het ook bij ons.
Terwijl we ons terugtrekken is dit een mooi moment voor een stukje reflectie: wat heb jij geoogst? Waar ben je dankbaar voor? Wat maakt dat je trots bent op jezelf? Wat heb je zelf gedaan waar je blij of tevreden mee bent? Wat heeft een ander gedaan waar je blij of tevreden mee bent en hoe heb jij daarop gereageerd? Wat is er nog meer waar je blij en tevreden mee kan zijn?
Schrijf ze op! Door elke dag drie dingen op te schrijven waar je die dag blij van werd of dankbaar voor bent, waait een bui sneller over. Deze ‘wonder-tjes’ zijn de lichtjes in de donkere winterdagen.

Ga de natuur in!

In de herfst zijn we vatbaarder voor sombere buien, mede doordat wij minder daglicht zien. Vitamine D kan hierbij helpen, erover schrijven kan een belangrijke uitlaatklep zijn. Wanneer we moe zijn, zijn we geneigd te wachten tot de vermoeidheid over is om vervolgens daarna in actie te komen. We sluiten onszelf op, kruipen onder de dekens. Maar wat veel mensen niet weten is dat je ook energie moet verbruiken, wil je ook energie krijgen. Zorg daarom goed voor jezelf door bewuste adem- en bewegingsoefeningen te doen. Ga de natuur in, verzamel mooie herfstschatten en geef je huis die vrolijke herfstsfeer mee. Tip: dit is ook leuk om samen met de kinderen te doen!

Tot slot: Pak een moment voor jezelf

Geniet je ook zo van het eerste kopje koffie in de ochtend of het chocolaatje ’s avonds bij de thee? Vier deze rituelen. Onze maatschappij wordt door velen als complex beschouwd: hij is namelijk vol prikkels, vol informatie en grenzeloos, waardoor we soms door de bomen het bos niet meer zien. Maak voor jezelf een lijstje met energiegevers en energievreters. Zorg dat de energiegevers de overhand hebben en neem gedurende de dag geregeld een moment voor jezelf.

Wees lief voor jezelf.

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.

Uw mening telt!

Door de vragenlijst in te vullen helpt u ons ervoor te zorgen dat de zorg die u van de praktijk krijgt zo goed en prettig mogelijk is.
Patiënten Enquête