Gluten

Hoezo geen gluten? Leve de boterham met kroket!

Ter afsluiting van de zomer heb ik bedacht dat het leuk is om alle vakantieverhalen uit te wisselen met een gezellige lunch voor de buren. Vol enthousiasme leg ik uit wat er allemaal op tafel staat; de tortilla met kaas, verschillende belegde broodjes, gemarineerde kippendijtjes en een heerlijke vruchtentaart. Alleen heb ik een probleem met mijn zorgvuldige bereidde lunch. Buurvrouw C eet namelijk geen brood, taart en aardappel, ze eet geen koolhydraten zodat ze geen “broodbuik” krijgt… ”eigenlijk zou niemand gluten moeten eten, die verpesten je darmen”. De buuf van de andere kant blijkt geen vlees en eieren te eten. Ze was al huiverig want “ei is immers de menstruatie van een kip” en de fipronil kwestie heeft haar helemaal doen besluiten geen eieren meer te eten. De overbuurman is er alleen voor de gezelligheid, hij eet volgens het paleo principe, zoals de oermens dus. Wel noten, vruchten, zaden, vis en vlees , maar geen geraffineerde suikers of granen, dus ook mijn heerlijke broodje zalm niet. Buurvrouw B haalt lachend haar schouders op, geloven jullie al die onzin? Geef mij maar een broodje kroket!

Natuurlijk baal ik van al de voedselobsessies van mijn buren, hoe komt het toch dat alle voedselgoeroes op hun woord worden geloofd en de genuanceerde wetenschappers/diëtisten niet?? Heeft het te maken met de gelikte marketingcampagnes? De sexy foodbloggers? De goeroes zijn meestal erg stellig in hun beweringen, waarbij ze hier en daar een bruikbaar citaat uit een wetenschappelijk onderzoek halen om hun stelling kracht bij te zetten. Wetenschappers zijn genuanceerd, noemen voor- en nadelen en laten ruimte voor eigen denkwerk.

Een mens kan niet helemaal zonder koolhydraten en je kunt niet zo maar vlees en zuivel uit de voeding weglaten. Eiwitten, vitaminen en mineralen moet je op een verantwoorde manier vervangen. Wie alleen maar de zogenaamde superfoods eet krijgt niet alle voedingsstoffen binnen en is uiteindelijk slechter af. Hecht meer waarde aan de genuanceerde adviezen. Je kunt echt zo nu en dan een bitterbal eten, want, niet onbelangrijk, van lekker eten word je blij! Voor meer gefundeerde informatie kunt u de website van I am a foodie eens bekijken (www.iamafoodie.nl). Hier worden de verschillende voedselhype’s wetenschappelijk en genuanceerd tegen het licht gehouden.

Binnenkort maak ik weer een lunch, nu voor vrienden die wel blij worden van een broodje zalm, kaastortilla of vruchtentaart en natuurlijk kroketten voor buurvrouw B!

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.

Uw mening telt!

Door de vragenlijst in te vullen helpt u ons ervoor te zorgen dat de zorg die u van de praktijk krijgt zo goed en prettig mogelijk is.
Patiënten Enquête