Hooikoorts

Voor welke pollen van grassen, struiken, kruiden en bloemen kunt u allergisch zijn? … en hoe kunt u ze vermijden?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeelkorrels, oftewel pollen. Hier vindt u een overzicht van de verschillende grassen, struiken, kruiden en bloemen waarvan de pollen u problemen kunnen bezorgen. Ook staan hieronder adviezen hoe u hooikoorts en pollen kunt vermijden.

Stuifmeel

Stuifmeel hangt vooral tijdens de bloeiperiode in de lucht. Naast grassen, bloemen, struiken en kruiden zit het ook in bomen. U kunt voor verschillende soorten een overgevoeligheid hebben.

Bloemen
  • Margriet: In België en Nederland komt in het wild alleen de gewone margriet voor. De bloem heeft een geel hart en witte bloemblaadjes. Ze bloeit tussen mei en augustus
  • Paardenbloem: De geelgekleurde paardenbloem komt veel voor in Nederland. Wanneer de bloem is uitgebloeid verschijnen de bekende ronde pluizenbolletjes. De pluizen worden door de wind verspreid. In april en mei veroorzaakt de paardenbloem de meeste hooikoortsklachten.
Grassen

Er bestaan maar liefst rond de achtduizend soorten grassen. Omdat er zoveel soorten grassen zijn is de bloeiperiode erg lang; van midden april tot half oktober.

Kruiden
  • Ambrosia: Ambrosia is afkomstig uit Noord-Amerika, maar komt steeds vaker voor in Nederland. Dit komt met name door de import van vogelvoer, waarin ambrosiazaden zitten. De eenjarige plant bloeit in september en oktober, waarmee het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengd wordt.
  • Bijvoet: Bijvoet komt in Nederland met name voor op braakliggend terrein en langs wegen. Bijvoetpollen veroorzaken vooral in augustus en september klachten bij mensen met hooikoorts.
  • Brandnetel: In Nederland en België komen de grote brandnetel en de kleine brandnetel voor. Beide soorten hebben brandharen aan de stengel en aan de onderzijde van het blad, die bij aanraking pijn en jeuk van de huid veroorzaken. Tussen half mei tot oktober bloeit de brandnetel.
  • Ganzenvoet: Er bestaan ongeveer honderd soorten ganzenvoet. De naam refereert aan de bladvorm van sommige soorten. De bloeitijd varieert van half mei tot en met september. Weegbree: Weegbree komt overal ter wereld voor. De plant bloeit meestal in augustus.
  • Zuring: Er bestaan ongeveer tweehonderd soorten zuring, die van nature voornamelijk voorkomen op het noordelijk halfrond. Zuring wordt vaak beschouwd als onkruid. De plant bloeit over het algemeen van mei tot augustus.

Struiken

  • Hazelaar: De hazelaar is voor de bestuiving afhankelijk van de wind en bloeit als deze nog geen bladeren heeft; van januari tot april.
  • Jeneverbes: De jeneverbes is een van de weinige coniferen die van nature voorkomen in de Benelux. Tegenwoordig zien we de jeneverbes hoofdzakelijk als struik. In maart en april, en in mindere mate in mei, kan hij hooikoortsklachten veroorzaken.
  • Vlier: In de lente draagt de vlier witte of crèmekleurige bloemen, gevolgd door kleine rode, blauwachtige of zwarte vruchten. Ook komt er een vlier met paars blad en roze bloemen voor. De meeste hooikoortsklachten veroorzaakt de struik in juni.

Hooikoorts en pollen vermijden

Wanneer u allergisch bent, is het raadzaam de stof waarvoor u overgevoelig bent te mijden. In het geval van hooikoorts is dat lastig. Er zijn een aantal maatregelen die u kunt treffen.

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeelkorrels, oftewel pollen. Bij het inademen van de pollen raken de slijmvliezen in de neus- en keelholte en die van de ogen geïrriteerd. Hierdoor krijgt u een loopneus, gaat u niezen en kunnen de ogen tranen en jeuken.

Pollen en uw ogen

Het dragen van een zonnebril voorkomt dat stuifmeel gemakkelijk in uw ogen komt.

Probeer niet in uw ogen te wrijven, hoe moeilijk dat ook is. Wrijven kan een ontsteking uitlokken. U kunt de irritatie verminderen door de ogen te spoelen met lauwwarm water of door een vochtig washandje op uw ogen te leggen.

Pollen in huis
  • Laat in de zomer ramen en deuren van de slaapkamer en van de auto gesloten, om te voorkomen dat pollen naar binnen waaien.
  • Kleedt u zich liever niet uit in de slaapkamer; stuifmeelkorrels kunnen op uw kleding zitten en zo in de lucht van uw slaapkamer raken.
Naar buiten
  • Ga in de bloeiperiode liever niet picknicken, kamperen, tuinieren of buiten sporten. Met name ’s middags op warme, zonnige dagen zijn er veel pollen in de lucht.
  • Haal planten en bomen waarvoor u overgevoelig bent weg uit de tuin.
  • Laat grasmaaien aan iemand anders over.
Overige tips
  • Bent u op zoek naar een vakantiebestemming met weinig pollen in de lucht? Dan kunt u het beste op vakantie gaan in de bergen of aan zee.
  • Naast het treffen van voorzorgsmaatregelen kunt u een zelfzorggeneesmiddel gebruiken om klachten te verminderen.

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.

Uw mening telt!

Door de vragenlijst in te vullen helpt u ons ervoor te zorgen dat de zorg die u van de praktijk krijgt zo goed en prettig mogelijk is.
Patiënten Enquête