21 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Yoga Dag. Op deze dag vieren mensen wereldwijd het bestaan van yoga. De meeste mensen die met aandacht stilstaan bij deze bijzondere dag zullen al enige ervaring hebben met yoga.
Op het internet en in de literatuur is veel te vinden over yoga. Zo staan op YouTube vele filmpjes met bijna acrobatische posities en op elk social media-platform is wel een yoga community te vinden. Kortom, yoga is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse samenleving en de officiële internationale yoga dag bevestigt de populariteit.
Toch is niet iedereen bekend met yoga, beginnen er niet aan óf doen een paar keer een les mee maar haken af. Zonde als je mij vraagt, want yoga kent vele voordelen op fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal vlak. Deze voordelen kun je bereiken door in beweging te komen met je lichaam. Je hoeft niet op je hoofd te gaan staan of een avond vrij te plannen wanneer je aan yoga doet. Op elk moment van de dag kun je al vrij eenvoudig een beweegserie uitvoeren waardoor je lichaamsbewustzijn toeneemt, je balans verbetert en je je mobiliteit onderhoudt. Tegenwoordig is yoga er voor iedereen op alle tijden en in alle soorten en maten.
Studies hebben aangetoond dat zowel op korte als op langere termijn beoefening van yoga een positieve invloed heeft op diverse systemen in ons lichaam (Lehrer, 2007 pp 450). Je kunt daarbij denken aan het gastro-intestinale (maag / darm) systeem, het cardiorespiratoire (hart / ademhaling), cardiovasculaire (hart / bloedvaten) en het neuromusculaire systeem (zenuwen / spieren). Dat maakt yoga voor mij als psychosomatisch fysiotherapeut interessant om te integreren in de praktijk.
Hedendaags wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van yoga. Kenden vroeger de onderzoeksmethodes nog vele gebreken, tegenwoordig hebben de studies een hogere methodologische kwaliteit. Zo ook het onderzoek van collega Nina Vollbehr, met haar onderzoek naar het effect van yoga bij jonge vrouwen met een depressie. De resultaten van deze studie zullen over ongeveer een jaar gepubliceerd worden. (Wil je op de hoogte blijven over dit onderzoek kijk dan op www.yogabijdepressie.nl).
Tot slot, als je overweegt met yoga te starten, hou er dan rekening mee dat het tijd kost om de posities te beheersen. Gun jezelf de ruimte om iets nieuws te leren. Wees geduldig. Stop met vergelijken, yoga is een vorm van zelfzorg en geen competitie. Het gaat erom (weer) in contact te komen met jezelf, je wensen, behoeften, verlangens en de wereld om je heen.
Bij SKS-fysiotherapie worden de yogalessen verzorgd door psychosomatish fysiotherapeut en yogadocent Gina Biervliet. Meer informatie over de lessen is te vinden op www.sks-fysiotherapie.nl
Literatuur:
Lehrer, P. W., Woolfolk, R.L., Sime, W.E. (2007). Principles and practice of stress management. New York: The guilford press.