Kinderfysiotherapie

SKS kinderfysiotherapie

Groeipijn of misschien toch iets anders?

Hoort u uw kind wel eens klagen over pijn in de enkels, knieën, heupen of schouders? Dan is het logisch om te denken aan groeipijnen. Maar is dit wel altijd het geval? Bij langdurige en wisselende klachten past het mogelijk meer bij hypermobiliteit.

Hypermobiliteit houdt het volgende in: De banden (ligamenten) rondom de gewrichten horen dusdanig te zijn dat deze de gewrichten op de plek houden. Dit is bij kinderen met hypermobiliteit niet het geval, de banden zijn te lang waardoor er meer van de spieren wordt gevraagd, zij moeten de functie van de banden als het ware overnemen. Hierdoor moeten de spieren van kinderen met hypermobiliteit extra hard werken om de gewrichten op hun plaats te houden. Dit kan pijn aan de spieren of pezen geven. De voeten zakken vaak door waardoor de enkels makkelijker naar binnen knikken wat ook pijn kan geven. Omdat dit proces door het hele lichaam zit zijn de klachten vaak erg wisselend. De ene keer een enkel, dan een knie en een volgende keer een heup of rug. Kinderen met hypermobiliteit hebben in verhouding tot kinderen zonder hypermobiliteit meer spierkracht en stabiliteit nodig; dit omdat ze een gedeelte van de spierkracht al kwijt zijn aan het op de plek houden van de gewrichten.

Bij kinderen in de groei treden de klachten vaak nog meer op en zie je een episode van verslechtering. Groei houdt namelijk in dat de sterkte van de spieren (spierkracht) afnemen omdat de spieren eerst worden opgerekt doordat het bot groeit en als het bot stabiliseert kunnen de spieren pas weer sterker worden. Naast de pijn speelt vermoeidheid vaak ook een grote rol, het proces van groei en hypermobiliteit kost extra energie en vaak zie je dat kinderen in de groei deze extra energie niet hebben.

Een paar tips en adviezen
  • Sporten/bewegen kan gewoon, zo houd je je spieren in goede conditie; maar dan wel op de volgende manier
  • Gedoseerd sporten/ bewegen is belangrijk, bij pijn is het verstandig om even te stoppen en kijken of je een paar minuten later weer verder kan.
  • Geleidelijk opbouwen van belasting, dus een goede warming-up; de spieren worden dan warm en de gewrichten worden beter voorbereidt op eventuele schokbelasting
  • Meet uw kind regelmatig even op (1x per maand), om te kijken of het bij de groeipijnen past of dat het mogelijk iets anders is of te verklaren is waarom de pijn erger wordt.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met SKS Kinderfysiotherapie Noord-Drenthe. Onze kinderfysiotherapeuten kunnen dan kijken en beoordelen wat er aan de hand is. Voor hypermobiliteit zijn specifieke testen om dit aan te tonen.

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.

Uw mening telt!

Door de vragenlijst in te vullen helpt u ons ervoor te zorgen dat de zorg die u van de praktijk krijgt zo goed en prettig mogelijk is.
Patiënten Enquête