Krijg de Kriebels!

De lente komt eraan. Vele dieren, maar ook mensen krijgen weer de kriebels. Een onderwerp waar nog veel taboe over heerst is seks (geslachtsgemeenschap). Heeft dat te maken met schaamte? Of toch met de wens naar privacy? Het heeft als gevolg dat er weinig kennis uitgewisseld wordt over seks en eventuele problematiek. De geregistreerd bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten van de rug, buik, bekkenbodem en de heup. Hierbij horen disfuncties bij het plassen, ontlasten en hebben van seks.

Klachten die voor kunnen komen op seksueel gebied zijn:

  • Dyspareunie (pijn bij het vrijen)
  • Ejaculatie problematiek (niet klaar kunnen komen/ te vroeg klaar komen)
  • Erectie problematiek
  • Vaginale droogheid
  • Vaginisme (meestal multidisciplinaire behandeling)

We behandelen in dit artikel de klacht “Dyspareunie” oftewel, pijn bij het vrijen. Dit is namelijk een veel voorkomend probleem. Uit cijfers blijkt dat ongeveer 4 van de 10 vrouwen pijn ervaren bij geslachtsgemeenschap. Meestal vroeg in hun seksuele leven en rond de menopauze. De hoeveelheid precies is niet duidelijk, omdat veel vrouwen zich niet melden bij een zorgverlener. Velen weten eigenlijk niet goed waar ermee heen te gaan. En ook onder de zorgverleners is er nog veel onbekendheid over de mogelijkheden van Bekkenfysiotherapie. Aan ons de taak onze kennis verder uit te spreiden!

Wat is dyspareunie?

Dyspareunie is een term die wordt gebruikt wordt om de pijn in het bekken gevoeld tijdens of na de geslachtsgemeenschap aan te duiden. Dyspareunie kan worden gezien als ofwel oppervlakkig of diepe dyspareunie. Ze hebben verschillende oorzaken en behandelingen. Hoewel het mogelijk is om beide te ervaren, vinden de meeste vrouwen dat hun dyspareunie of overwegend oppervlakkig, of overwegend diep is.

Oppervlakkige dyspareunie

Deze pijn wordt gevoeld in de vulva, de vaginale ingang (introïtus) en het onderste deel van de vagina. Er is direct pijn bij het begin van de penetratie en verdwijnt meestal snel door te stoppen, maar kan ook nadien nog een een tijdje aanwezig zijn.

Diepe dyspareunie

Dit is de term voor pijn welke dieper in het bekken gevoeld wordt tijdens of na de geslachtsgemeenschap. Deze pijn kan scherp maar ook dof zijn. Soms verdwijnt de pijn wanneer de penetratie stopt, maar kan ook enkele uren na gemeenschap nog voelbaar zijn. Bij diepe dyspareunie wordt u geadviseerd eerst contact op te nemen bij de huisarts. Deze kan dan verder onderzoek doen naar de oorzaak en bepaald dan het beleid. Bij oppervlakkige dyspareunie kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met de geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Oorzaken dyspareunie

Er zijn vele oorzaken voor dyspareunie, waarvan de meeste niet ernstig zijn, maar het kan wel grote invloed hebben op je seksleven, en uiteindelijk zelfs leiden tot relatieproblemen. Vaak ontstaat een vicieuze cirkel: pijn leidt tot nervositeit/spanning voor het hebben van gemeenschap, deze nervositeit kan leiden tot toename van spierspanning in de bekkenbodem en/of vaginale droogheid door verminderde zin in seks en hierdoor ontstaat verdere pijn.

We zetten een aantal oorzaken voor u op een rij:

  • Overactieve bekkenbodem spieren (strakke/gespannen spieren)
  • Littekenweefsel (na bevalling, na operatie, na misbruik)
  • Maagdenvlies intact
  • Vaginisme
  • Vulvair vestibulitis
  • Lichen sclerose
  • Vaginale infectie
  • Vaginale droogheid
  • Blaasontsteking
Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

Tijdens de intake willen we een zo goed mogelijk beeld krijgen van de klacht en een inschatting maken van de functie van de bekkenbodemspieren. Dit doen we door vragen te stellen over seksualiteit, plassen, ontlasten, eventuele zwangerschappen en bevallingen. Er zal uitleg worden gegeven over de functie van de bekkenbodem en wat de rol van de bekkenbodem is bij het hebben van seks. Indien geïndiceerd zal er in de vervolg afspraak een (inwendig) onderzoek plaatsvinden.

De behandeling bestaat uit het geven van voorlichting en adviezen en daarnaast uit het ontspannen van de bekkenbodem, triggerpoint behandeling en rekken van de bekkenbodemspieren. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een vaginale ballon of pelottes. Herkent u dit probleem neemt u dan gerust contact met ons op.


Met hartelijk groet namens

- Marijke Bouma en Anne van den Eerenbeemt


SKS Fysiotherapie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 0592-343910

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.

Uw mening telt!

Door de vragenlijst in te vullen helpt u ons ervoor te zorgen dat de zorg die u van de praktijk krijgt zo goed en prettig mogelijk is.
Patiënten Enquête