Van slipper naar schoen

De eerste herfststorm hebben we al weer achter de rug en met de komst van de herfst gaan de slippers, sandalen en andere zomerschoenen weer de kast in. Ze maken nu plaats voor stevige en warme winterschoenen. Deze verandering van schoeisel kan klachten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke voeten of blaren/drukplekken. Wat kan een podotherapeut voor u betekenen?

Voor ons als podotherapeuten is dit een periode met een zeer grote variatie aan hulpvragen. Enerzijds is er de voet- of voet gerelateerde klacht wat o.a. wordt veroorzaakt door het te lang lopen op het te slappe zomerschoeisel of het lekker lopen op blote voeten of slippers. Doordat de voet geen goede ondersteuning van het schoeisel heeft gehad, kan de voet en of het lichaam overbelast zijn geraakt. Er valt hierbij te denken aan bv. een hielspoor (pijnlijke pees), maar ook heup- en of rugklachten als gevolg van een overbelasting op de spieren en of pezen door het onbewust corrigerend lopen.
Anderzijds krijgen we veel te maken met voetproblemen die aan niet goed passend schoeisel zijn toe te schrijven. Een voet is bij regelmaat onderhevig aan veranderingen. Wanneer je goed in je vel zit en fit bent heb je vaak minder problemen met je voeten. Maar wanneer de belasting op de lichaam hoger is en je fitheid wat minder, dan zie je vaak dat er problemen met voeten en voet gerelateerde klachten ontstaan. Deze klachten zijn dikwijls te verhelpen door een goed schoenadvies en indien dat niet afdoende blijkt te zijn of er wordt al goed schoeisel gedragen dan zal een correctiezool een uitkomst kunnen bieden.

In de periode waarbij ons “winter” schoeisel weer uit de kast is gehaald en ineens niet meer zo goed blijkt te passen, kan het zijn dat er pijnlijke drukplekken op bv. de grote teen of boven op de voet ontstaan. Indien je daar tijdig op reageert en door heb dat het aan de pasvorm van de schoen ligt, zal de schade vaak mee vallen. Maar wanneer je dit niet door hebt als bv. het gevoel uit de voeten is verdwenen ten gevolge van een zenuwbeschadiging (denk aan neuropathie bij diabetes mellitus of reuma) dan kan dit ook zeer ernstige wonden opleveren. Dit kan is sommige gevallen tot een amputatie leiden.

Een goede pasvorm van de schoen is erg belangrijk, want in veel gevallen worden voetklachten veroorzaakt door niet goed bij de persoon passende schoenen.

Wanneer er nieuwe schoenen zijn aangeschaft is het altijd belangrijk om de voeten goed te controleren op drukplekjes. Dit zie je in eerst instantie door rode plekken op de voet en deze moet je goed in de gaten houden. Zeker wanneer je een wat kwetsbare huid hebt heb als gevolg van bv. het ouder worden of medicatie gebruik. Wanneer de overstap toch niet helemaal goed gegaan is en er ontstaat een wondje dan is het van belang dat dit wondje goed schoongemaakt wordt. Doe dit gewoon door met kraanwater de wond schoon te spoelen en af te dekken met een schone droge pleister. Bij een tere huid verdient het de voorkeur om een pleister te gebruiken voor een gevoelige huid. In de meeste gevallen zijn deze wit van kleur.

Een vraag die onze podotherapeuten dagelijks krijgen is: ‘wat zijn nu eigenlijk goede schoenen?’

Goede schoenen zijn schoenen met de juiste pasvorm. Dat betekent: niet te groot, maar zeker ook niet te klein. Houd een duimbreedte lengte aan aan de voorkant van de schoen.(Dit is nodig voor de afwikkeling van de schoen.) Daarnaast mogen de tenen niet klem zitten, maar u moet ook niet schuiven in de schoen. (Goede wreef sluiting)

Let daarom bij het aanschaffen van nieuwe schoenen op de volgende punten:

  • Is de schoen rond de hiel stevig? Knijp in de achter zijde van de schoen in het hak gedeelte. Is de hiel niet of nauwelijks in te drukken, dan is het stevig genoeg. Heeft u een knobbel op de hiel waardoor dit pijnklachten geeft, dan is daar meestal wel oplossing voor. (bv. uitknobbelen)
  • Buigt de schoen waar uw tenen buigen?
  • Buigt de schoen/zool op deze plek, dan is hij prima. (Een schoen hoort niet te buigen op een plek waar uw voeten niet buigen).
  • Is de zool niet te slap?
  • Probeer de neus en de hak van de schoen in tegengestelde richting te draaien. Gaat dit moeilijk, dan is de zool stevig en dus goed.
  • Koop schoenen aan het einde van de dag. Uw voeten zetten vaak in de loop van de dag op.
  • Pas altijd beide schoenen, bijna niemand heeft 2 voeten met dezelfde maat.
Goede schoenen kunnen voetproblemen niet altijd voorkomen, de kans op voetproblemen wordt wel een stuk kleiner wanneer u goede schoenen draagt.

Draagt u schoenen die voldoen aan bovengenoemde criteria en ondervindt u toch voetklachten of voet gerelateerde klachten? Dan is het bezoek aan een podotherapeut misschien een goede optie.

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.

Uw mening telt!

Door de vragenlijst in te vullen helpt u ons ervoor te zorgen dat de zorg die u van de praktijk krijgt zo goed en prettig mogelijk is.
Patiënten Enquête