Winterdepressie

Wat is een winterdepressie?

De winterperiode is het laat licht en vroeg donker. Dit kan gevoelens van depressiviteit veroorzaken bij mensen. Dit wordt ook wel "winterdepressie" genoemd. Jaarlijks heeft in Nederland ongeveer 5% van de bevolking hier last van. Een grotere groep mensen heeft een milde vorm van winterdepressie, ook wel "winterblues" genoemd.

Kenmerken van winterdepressie
De volgende kenmerken kunnen duiden op een winterdepressie:
  • (Extreme) vermoeidheid
  • Een verstoord eetpatroon
  • Concentratieproblemen
  • Somberheid en lusteloosheid
  • Afnemende behoefte aan sociale contacten
  • Emotionele labiliteit

Er bestaan verschillende theorieën over de oorzaken van winterblues.

  • De lichttheorie zegt: dat het te maken heeft met een gebrek aan (zon)licht. Op een zonnige dag schommelt de verlichtingssterkte (uitgedrukt in lux) tussen 10.000 en 100.000 lux. Op een sombere, bewolkte dag kan dit soms slechts 1000 lux zijn en in een kantooromgeving slechts 500 lux. Wanneer er minder licht is, schakelt de natuur over op een trager ritme. Bij mensen met wintermoeheid wordt de activiteit echter in die mate vertraagd, dat een normaal leven verstoord raakt.

  • Er wordt ook geopperd dat een verstoring van onze biologische klok, die de dagelijkse levenscyclus controleert, de oorzaak is van winterdepressies. Deze klok waakt er over dat de structuren in ons lichaam afwisselend in een rust- en in een actieve fase komen

Lichttherapie bij een winterdepressie

Ongeveer zeventig procent van de mensen die lijden aan een winterdepressie, heeft baat bij lichttherapie. Lichttherapie is thuis mogelijk, maar ook op bijvoorbeeld een polikliniek.

De lichttherapie compenseert het gebrek aan licht. Lichttherapie houdt in dat degene die aan een winterdepressie lijdt, van maandag tot vrijdag elke dag drie kwartier voor een lichtbank gaat zitten, die helder wit licht geeft. Het licht is vergelijkbaar met daglicht na zonsopgang.

Bron

www.mens-en-gezondheid.infonu.nl
www.gezondheid.be

Vraag stellen aan Gezondheids­centrum Kloosterveen?

Alleen voor vragen over openingstijden, bereikbaarheid of onze dienstverlening kunt u ons contactformulier invullen.

Voor specifieke vragen aan een zorgverlener, verwijzen we u naar hun eigen contact formulier op de desbetreffende pagina.